Què fer-hi?

Cardona en família

Itinerari de Miradors

Cardona és paisatge i no dubtis que qualsevol dels  seus miradors et sorprendrà! El Castell impacta només veure’l però resultat fascinant observar-los des de tots els seus costats! Us proposem una ruta a fi de gaudir del paisatge de Cardona! Comencem!

 Dalt del Castell de Cardona

  • Des de la Torre Mestra del Castell. El mirador per excel·lència de Cardona és el punt més alt de la Torre de l’Homenatge, a Cardona coneguda com Torre de la Minyona. Observeu atentament el paisatge: la vila als peus del Castell, el riu Cardener, les muntanyes dels Pirineus, la serra de Montserrat…Realment és espectacular!
  • Baluards de la fortalesa de Cardona. Totalment recomanable passejar tranquil·lament pel camí de ronda que voreja el recinte medieval de la fortalesa de Cardona. Si doneu un tomb entendreu el sistema de defensa, els punts d’atac, l’arquitectura i enginyeria militar….  Si alceu la mirada contemplareu la part més antiga corresponent al castell medieval i l’adaptació de la plataforma de baluards d’època moderna. Demaneu itinerari/guia de passeig lliure pel conjunt al mateix punt d’informació del Castell de Cardona.
  •  Camí Vell. Us recomanem baixar des del Castell a la vila per l’antic camí cobert, conegut com Camí Vell. Passareu pels vells portals, veureu els murs i parapets, les espitlleres i sistemes de defensa… realment entendreu com es vivia dins una fortalesa! El Camí us conduirà fins l’Oficina de Turisme, als peus del turó.

A la vila

  • Amb el plànol de Cardona a la mà, acosteu-vos fins el Passeig Mossèn Joan Riba. Allà s’hi troba el mirador nord, encarat cap als Pirineus. És realment impressionant. S’albiren les serralades pirinenques, alhora que la plana fèrtil de Cardona: el Pla de les Hortes. Veureu el curs del riu Cardener, els conreus i boscos, les masies i explotacions agràries. Un plaer per la vista!
  • Mirador de la Pietat. Si enfileu l’antic camí d’en Capdevila o Calaf, avui conegut com Avinguda de la Pietat, arribareu fins l’església que porta aquest nom. Allà hi trobareu uns bancs. Seieu i atureu el rellotge del temps!  Des d’aquest punt es contempla el Castell en tot el seu esplendor, s’observa la vila als peus, amb les seves teulades de doble vessant, l’urbanisme antic i l’eixample modern. També veureu una curiosa estructura de defensa: la Torre de Meer (s.XIX).

Retorn al centre històric

  • Mirador de la Fira. Sens dubte és el més conegut i alhora emblemàtic mirador de Cardona. Es troba situat a la Plaça de la Fira, al costat de l’escultura commemorativa dels 1000 anys de la fundació de la vila (23 d’abril de 986). Des d’allà entendràs a la perfecció l’estreta relació entre la Vall Salina i el Castell de Cardona!

Des del Parc Cultural de la Muntanya de Sal

  • Si visiteu el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona, gaudireu de dues panoràmiques indescriptibles del Castell. Una es troba en la zona anomenada Punt 2 de l’antic recinte de Mina Nieves (us informaran un cop realitzeu la visita guiada). Allà podreu contemplar en una mateixa panoràmica les 2 icones de Cardona: el castellet del Pou Miner Maria Teresa (de 46 metres d’alt) i al fons el Castell de Cardona.
  • Si realitzeu la visita guiada a la Muntanya de Sal, un cop el vehicle especial de transport dels visitants es disposi a enfilar el camí de tornada en acabar la visita, podreu veure a mà dreta del camí, la imatge més espectacular del castell i fortalesa de Cardona: la cara sud del conjunt. No ens ha d’estranyar: el castell es mana construir per tal de controlar el preuat recurs de la sal. És lògic doncs que el castell miri de cara cap a la Vall Salina. Aquesta panoràmica resulta impactant als ulls de qualsevol!