Santa Maria de Pinós

Itinerari natural, per gaudir en bicicleta de muntanya o a peu, que vol recuperar la memòria a l’entorn dels antics camins que conduïen fins als termes de Riner i Pinós a la recerca dels dos grans santuaris marians de la Catalunya central: Nostra Senyora de Pinós i la Mare de Déu del Miracle. En el cas del primer, recorda l’aparició de la Verge Maria a un fill de la masia de les Cases de Matamargó, l’any 1505. Des de Pinós, podrem contemplar una visió magnífica del nostre país. Els grans masos i indrets que trobarem, marcats per la història i pel treball de l’home en aquest medi, són la cirereta d’un relleu accidentat però suau alhora, bell, irresistible per seguir-lo descobrint. Sublim.

La Mare de Déu del Miracle

Itinerari natural, per gaudir en bicicleta de muntanya o a peu, que vol recuperar els antics camins que conduïen fins als termes de Riner i Pinós a la recerca dels dos grans santuaris marians de la Catalunya central: Nostra Senyora de Pinós i la Mare de Déu del Miracle. En el cas del segon, evoca l’aparició de la Verge Maria en aquest indret, l’any 1458, a uns pastorets del mas veí de la Cirosa. El conjunt és un dels millors testimonis de l’arquitectura renaixentista i barroca a Catalunya, amb notables mostres d’art com ara la talla de la Verge de la quinzena centúria o el retaule de Carles Moretó (1758). Des del 1901 és un priorat benedictí que depèn de Montserrat. Disposeu-vos, doncs, a rememorar els camins i dreceres que els romeus recorrien en el passat per venerar aquells indrets on la Mare de Déu s’havia aparegut.

Nostra Senyora de Pinós i la Mare de Déu del Miracle

Itinerari natural, per gaudir en bicicleta de muntanya o a peu, que uneix els dos emblemàtics santuaris d’aquestes contrades, el Miracle i Pinós. En aquest recorregut entre ambdós temples podrem gaudir de racons sorprenents, com ara la casa pairal dels llegendaris generals Benet i Rafael Tristany, o el nucli d’Ardèvol, amb la seva emblemàtica torre de guaita quadrangular. Sense oblidar-nos de l’encisador llogaret de Sant Just. Resseguir obagues i engorjats com el barranc de Gangolells i la riera d’Ardèvol a la capçalera de la rasa de Llanera, ens enlluernaran per la frondositat d’uns racons que cal preservar amb cura. La magnífica visió des del santuari de Pinós ens farà copsar la majestuositat d’aquest territori. Paisatge, pedres, homes i llegendes constitueixen l’encís d’aquests indrets.

Informació turística Fons documental

El Guix
Creudeterme
Guals
Sant Just d'Ardèvol
Torre d'Ardèvol
Santuari del Miracle
Santuari del Miracle
St Gabriel, vista a Pinós
Su
Su