El Castell i la Fortalesa

A Cardona, la situació geogràfica del castell respon a la necessitat de defensar l’accés al salí i a la visió privilegiada de les valls del riu Cardener. Entre el s.XI i fins al s.XV, va ser el nucli residencial dels senyors de Cardona: els “rics senyors de la sal”, emparentats amb les principals cases reials europees, i tan influents que el duc de Cardona era conegut com “el rei sense Corona”.

El conjunt monumental del castell és Monument Nacional de l’Estat des del 1949, i la Col.legiata de Sant Vicenç, exemple de l’art llombard català, ho és des del 1931. En destaquen la Torre de la Minyona, el Pati Ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la Vall Salina.

“El castell mai vençut per la força de les armes”

Cardona va ser una de les viles catalanes amb més transcendència durant la Guerra de Successió. La importància estratègica i militar de la plaça forta va permetre resistir l’avançada de les forces borbòniques en diverses ocasions durant la contesa bèl·lica. Els baluards i la vila de Cardona són l’escenari on hem de situar aquesta resistència.

Entre els diferents esdeveniments que van succeir a Cardona durant la Guerra de Successió destaquen tres episodis per la seva magnitud: el setge dels mesos de novembre i desembre de 1711, les batalles d’agost i octubre de 1713 i la capitulació definitiva del castell, el 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que la de Barcelona i quan tot el país ja estava controlat per l’exèrcit borbònic.

Plan de la ville et château de Cardona en Catalogne Assiegé au mois de noviembre 1711 par les troupes de France et d’Espagne inclòs dins del Recueil des plans des principales places du Royaume d’Espagne depuis 1694 jusque 1721 signat per Claude Masse.

Plan de la ville et château de Cardona en Catalogne Assiegé au mois de noviembre 1711 par les troupes de France et d’Espagne  (1721, signat per Claude Masse).

Cardona 1714

El castell-fortalesa de Cardona va tenir un paper cabdal en la Guerra de Successió. La seva resistència al setge de 1711 i el lliurament de la fortalesa, el 18 de setembre de 1714, complint l’ordre de les autoritats catalanes, l’han convertit en símbol i darrer baluard de les llibertats i constitucions de Catalunya.

Avui, el castell de Cardona constitueix un excel·lent compendi de fortificació militar que mostra l’evolució de les arts militars des de l’edat mitjana fins a l’època contemporània.

Cardona i la Ruta 1714aquí.

Imatge del castell de Cardona
Claustre
Muralles
Porta d'accés
Baluard
Vista general del Castell
Detall de les muralles
Torre de la Minyona
Baluard
Detall del Castell amb la vila al fons
Pou del claustre
Capçalera de la col·legiata
Baluard